Cukinia bolognese

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Spaghetti z sosem bolońskim to jedno z dań najbardziej lubianych przez wszystkich. Moja wersja to wariacja na temat. Choćby dlatego, że w przepisie nie pojawia się makaron.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukinia: 3 sztuki
    - mielone mięso indycze: 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidory: 1 puszka
    - Sól morska, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - bazylia, oregano do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - parmezan: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, poszatkować tak, żeby powstały nitki. Odstawić.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, na to wrzucić cebulę, zeszklić, dodać mięso. Dusić, aż przestanie być różowe.
  • 4. Dodać pomidory i zioła, dusić około 20 minut na małym gazie, aż osiągnie pożądaną (gęstą) konsystencję. Doprawić.
  • 5. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić na to poszatkowaną cukinię. Dusić kilka minut - tyle, żeby nie była całkiem surowa.
  • 6. Rozłożyć cukinię na talerzu, na to nałożyć odpowiednią ilość sosu. Posypać parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować