Ciemny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, masło oraz żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto, włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
2.Masa jabłkowa: jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać suche galaretki, cukier waniliowy oraz cynamon, dobrze wymieszać.
3.Ciasto podzielić na dwie części. Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Pierwszą część ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach, na to wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta.
4.Piec ok 1 godz. w temp. 180*C. Ostudzić, posypać potartą białą czekoladą. Smacznego!
Komentarze