Cielaczek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Cielaczek to ciasto składające się z ciasta czekoladowego z serem o nucie wanilii. Wyglądem przypomina łaciatego cielaczka :-). Świetnie smakuje, jest proste w wykonaniu, zachęcam do wypróbowania!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto serowe:

    650 g mielonego twarogu
    1 budyń śmietankowy na 0,5 litra
    3/4 szklanki drobnego cukru
    3 jajka
    szczypta soli
    cukier wanilinowy
    150 g masła


    Ciasto kakaowe:

    125 kostki margaryny (pół kostki)
    3 łyżki gorzkiego kakao
    1/2 szklanki drobnego cukru
    5 łyżek wody


    Dodatkowo:

    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cielaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklanka - 250 ml

    Wszystkie składniki na ciasto kakaowe rozpuścić. Masę kakaową ostudzić. Ciasto serowe: masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierając dodawać żółtka oraz po łyżce zmielonego twarogu. Na końcu dodać przesiany przez sitko budyń i wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  • 2. Do ostudzonej masy kakaowej dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy kakaowej i ponownie delikatnie wymieszać.

    Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto kakaowe, następnie rozkładać łyżką ciasto serowe robiąc nieregularne kółka. Ciasto piec 50 -60 minut w temperaturze 160 stopni C w funkcji góra - dół.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować