Ciecierzyca ze szpinakiem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalać 1,2 litra wrzącej wody, dodać posiekaną cebulę, czosnek pokrojony w plasterki i liść laurowy. Gotować przez godzinę. Na 20 minut przed końcem gotowania ciecierzycę posolić. W międzyczasie ugotować na twardo jajko, a gdy wystygnie zetrzeć je na drobnej tarce
2.Ciecierzycę odlać, płyn zachować. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mąkę i podsmażyć. Gdy mąka zacznie się rumienić dodać paprykę, szybko wymieszać i wlać płyn pozostały po gotowaniu ciecierzycy. Tak powstały sos gotować przez 2 minuty często mieszając. Następnie dodać ciecierzycę i wymieszać, tak by cała pokryła się sosem. Odstawić w ciepłe miejsce.
3.Pomidory obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szpinak umyć i grubo posiekać. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.Na patelni rozgrzać olej i smażyć pomidory przez 3 - 4 minuty. Dodać szpinak i smażyć całość kolejne 2 minuty. Patelnię zdjąć z ognia, dodać migdały i całość dokładnie wymieszać.
4.Na talerzach układać ciecierzycę, obok duszony szpinak. Całość posypać jajkiem na twardo.
Komentarze