Ciasto ze śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2.2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.
3.3. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzoną margarynę posiekać z mąką i resztą składników. Dodać jajko. Ciasto zagnieść rękoma.
4.4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Włożyć do lodówki na 10 min aby się schłodziło. Po tym czasie wyjąć jedna część ciasta. Rozwałkować i ułożyć na blaszce. Na wierzchu poukładać śliwki skórka do dołu. Druga część ciasta rozwałkować i wyłożyć na śliwki ( można pokruszyć w dłoniach ).
5.5. Ciasto wstawić do piekarnika.
Piec 45-50 min , w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
Po tym czasie wyciągamy ciasto , studziły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Porady
W przepisie jest rum. Ale można go pominąć. Robię tak często , ze względu na 3 letnia córeczkę.
Komentarze