Ciasto ze śliwkami.

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami.
Ja użyłam własnych śliwek z ogrodu.
Bez żadnej chemii.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    380 g mąki pszennej
    200 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 kostka margaryny ( lub masła )
    Szczypta soli
    1 jajko
    Środek:
    700 g śliwek
    2 łyżki rumu (można pominąć)
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 2. 2. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Pokrojone śliwki przełożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, rum i wymieszać łyżką, odstawić.
  • 3. 3. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzoną margarynę posiekać z mąką i resztą składników. Dodać jajko. Ciasto zagnieść rękoma.
  • 4. 4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Włożyć do lodówki na 10 min aby się schłodziło. Po tym czasie wyjąć jedna część ciasta. Rozwałkować i ułożyć na blaszce. Na wierzchu poukładać śliwki skórka do dołu. Druga część ciasta rozwałkować i wyłożyć na śliwki ( można pokruszyć w dłoniach ).
  • Ciasto ze śliwkami 5. 5. Ciasto wstawić do piekarnika.
    Piec 45-50 min , w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem.
    Po tym czasie wyciągamy ciasto , studziły. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

W przepisie jest rum. Ale można go pominąć. Robię tak często , ze względu na 3 letnia córeczkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować