Torcik truskawkowy na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne owocowe ciasto.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód ciasta:
    130 g herbatników
    230 g nutelli (mały słoik)

    Masa serowa:
    500 ml śmietanki 30%
    2 opakowania małe serków Danio waniliowych
    2 łyżki żelatyny

    Mus truskawkowy:
    galaretka truskawkowa
    1 kg truskawek
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

Torcik truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik truskawkowy na zimno 1. Spód ciasta:
    Herbatniki kruszymy na pył i mieszamy widelcem z nutellą. Wykładamy spód tortownicy 24 cm.

    Masa serowa:
    Śmietanę i serki Danio miksujemy mikserem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do miksującej się masy serowej stopniowo. Wylewamy na spód z herbatników i nutelli. Chłodzimy w lodówce.

    Mus truskawkowy:
    Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy osobno w niewielkiej ilości wody. 3/4 truskawek blendujemy. Resztę truskawek kroimy na ćwiartki. Do zblendowanych truskawek wlewamy rozpuszczoną galaretkę i żelatynę oraz cukier puder mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki truskawki i mieszamy.
    Wylewamy na masę serową. Chłodzimy w lodówce.

Porady

Mus można zrobić z mrożonych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy