Ciasto ze śliwkami

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Stary, dobry przepis z tradycjami. Ciasto świetnie smakuje nie tylko ze śliwkami, ale i z innymi owocami.

Składniki:

  • ● 2,5 szklanki mąki
    ● 1 kostka masła śmietankowego
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 1 szklanka cukru
    ● 4 jajka
    ● 70-80 dag śliwek, najlepiej węgierek
    ● 1 op. galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło powoli roztapiamy
    w rondelku na małym ogniu,
    a następnie odstawiamy, by
    ostygło. Mąkę przesiewamy
    i mieszamy z proszkiem do
    pieczenia.
  • 2. Jajka ubijamy, w trakcie
    ubijania dodajemy cukier i cukier
    waniliowy i ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa
    będzie biała i puszysta.
  • 3. Do masy jajecznej stopniowo
    dodajemy mąkę i cały czas
    mieszając, powoli wlewamy
    stopione masło. Ciasto wlewamy
    do wysmarowanej tłuszczem
    blachy.
  • 4. Śliwki myjemy i drylujemy.
    Połówki owoców układamy na
    cieście jedna przy drugiej.
    Ciasto wkładamy do piekarnika
    nagrzanego do temp.
    180 °C i pieczemy ok. 40 min.
  • 5. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy
    w 300 ml wrzącej
    wody. Gdy zacznie tężeć, wylewamy
    cienką warstwę na
    ostudzone ciasto. Wstawiamy
    do lodówki, by galaretka zastygła.
    Gotowe ciasto kroimy
    w kwadraty. Jeśli ktoś lubi,
    może je posypać przez sitko
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować