Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło powoli roztapiamy
w rondelku na małym ogniu,
a następnie odstawiamy, by
ostygło. Mąkę przesiewamy
i mieszamy z proszkiem do
pieczenia.
2.Jajka ubijamy, w trakcie
ubijania dodajemy cukier i cukier
waniliowy i ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa
będzie biała i puszysta.
3.Do masy jajecznej stopniowo
dodajemy mąkę i cały czas
mieszając, powoli wlewamy
stopione masło. Ciasto wlewamy
do wysmarowanej tłuszczem
blachy.
4.Śliwki myjemy i drylujemy.
Połówki owoców układamy na
cieście jedna przy drugiej.
Ciasto wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temp.
180 °C i pieczemy ok. 40 min.
5.Galaretkę dokładnie rozpuszczamy
w 300 ml wrzącej
wody. Gdy zacznie tężeć, wylewamy
cienką warstwę na
ostudzone ciasto. Wstawiamy
do lodówki, by galaretka zastygła.
Gotowe ciasto kroimy
w kwadraty. Jeśli ktoś lubi,
może je posypać przez sitko
cukrem pudrem.
Komentarze