Ciasto z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kwaskowate, aromatyczne i wilgotne od owoców (i oczywiście rabarbaru). Taka kombinacja zawsze przypomina mi lato, które zresztą już u nas prawie zawitało:). Ciasto nie jest może jakieś wymyślne, ale dla mnie bardzo smakowite i idealne na ciepłe dni. Polecam…

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Wierzch:
    2 duże łodygi rabarbaru
    3 łyżki cukru
    garść mrożonych lub świeżych truskawek
    Ciasto:
    2/3 szklanki naturalnego jogurtu
    2 jajka
    100g roztopionego masła
    1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    2/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
    cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. 1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki trochę rozmrozić, aby dały się pokroić.

    2. Po dwóch godzinach rabarbar osączyć, truskawki pokroić na kawałeczki.

    3. Wymieszać razem jogurt, masło, jajka, aromat.

    4. W drugiej misce wymieszać razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.

    5. Suche składniki wymieszane z mąką dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.

    6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar i truskawki, posypać brązowym cukrem.

    7. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować