Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

4.48 (165 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto drożdżowe jest przepyszne, delikatne, puszyste i wilgotne, co u drożdżowych ciast, zwłaszcza sklepowych, ciężko uświadczyć.Zresztą co tu dużo mówić, przepis na drożdżowe jest z zeszytu mojej Babci, a na tych przepisach jeszcze nigdy się nie zawiodłam :-)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 500 g mąki pszennej

    - 125 g cukru

    - 100 g masła

    - 1 jajko

    - 2 żółtka

    - 250 ml mleka

    - 20 g drożdży

    - 1/4 laski wanilli

    - 1/2 łyżeczki soli



    Składniki na wierzch:

    - 400 g rabarbaru

    - ok. 350-400 g truskawek

    - 1 łyżka wody



    Składniki na kruszonkę:

    - 1 szklanka mąki pszennej

    - 100 g masła

    - niecałe 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można użyć tez zwykłego cukru)



    Wszystkie składniki oprócz masła do kruszonki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.

    Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wsypujemy cukier oraz ok 2-3 łyżki mąki i robimy rozczyn.

    Jajko i żółtka ubijamy na parze aby była puszysta gęsta masa, wlewamy do rozczynu, mieszamy.

    Do mąki w misce dodajemy sól oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto.

    Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz wanilię i wyrabiamy jeszcze do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

    Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30-45 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki wrzucamy do rondla, dodajemy pokrojony w grubsze plasterki rabarbar, podgrzewamy przez ok 5 minut.

    Po wyrośnięciu, ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x37 cm.

    Na wierzch wykładamy truskawki z rabarbarem, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

    Robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło. Wszystko siekamy nożem, potem delikatnie wyrabiamy w palcach.

    Jeśli macie malakser, wszystkie składniki możecie wrzucić do malaksera z końcówką z ostrzem i zmiksować do momentu powstania kruszonki.

    Kruszonką posypujemy owoce.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 35-40 minut.

Porady

Najlepsze z ciepłym mlekiem, ja uwielbiam również z kawą zbożową i mlekiem, bardzo polecam !!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować