Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

  • wyświetlono: 1820 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto drożdżowe jest przepyszne, delikatne, puszyste i wilgotne, co u drożdżowych ciast, zwłaszcza sklepowych, ciężko uświadczyć.Zresztą co tu dużo mówić, przepis na drożdżowe jest z zeszytu mojej Babci, a na tych przepisach jeszcze nigdy się nie zawiodłam :-)

Joanna Klein
  • 150min

Składniki

Składniki na ciasto:

- 500 g mąki pszennej

- 125 g cukru

- 100 g masła

- 1 jajko

- 2 żółtka

- 250 ml mleka

- 20 g drożdży

- 1/4 laski wanilli

- 1/2 łyżeczki soli



Składniki na wierzch:

- 400 g rabarbaru

- ok. 350-400 g truskawek

- 1 łyżka wody



Składniki na kruszonkę:

- 1 szklanka mąki pszennej

- 100 g masła

- niecałe 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można użyć tez zwykłego cukru)



Wszystkie składniki oprócz masła do kruszonki powinny mieć temperaturę pokojową.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.

    Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wsypujemy cukier oraz ok 2-3 łyżki mąki i robimy rozczyn.

    Jajko i żółtka ubijamy na parze aby była puszysta gęsta masa, wlewamy do rozczynu, mieszamy.

    Do mąki w misce dodajemy sól oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto.

    Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz wanilię i wyrabiamy jeszcze do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.

    Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30-45 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy owoce. Truskawki wrzucamy do rondla, dodajemy pokrojony w grubsze plasterki rabarbar, podgrzewamy przez ok 5 minut.

    Po wyrośnięciu, ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x37 cm.

    Na wierzch wykładamy truskawki z rabarbarem, pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
  • 3. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

    Robimy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło. Wszystko siekamy nożem, potem delikatnie wyrabiamy w palcach.

    Jeśli macie malakser, wszystkie składniki możecie wrzucić do malaksera z końcówką z ostrzem i zmiksować do momentu powstania kruszonki.

    Kruszonką posypujemy owoce.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 35-40 minut.

Porady

Najlepsze z ciepłym mlekiem, ja uwielbiam również z kawą zbożową i mlekiem, bardzo polecam !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciciasto_drożdżowetruskawki_przepisprzepis_na _drozdzowke
 

Komentarze

Podobne przepisy

Szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami

Dodane przez: AnetaJ

Szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami

To szybkie i łatwe w przygotowaniu...

Ciasto krucho - drożdżowe z rabarbarem i malinami

Dodane przez: Skotka

Ciasto krucho - drożdżowe z rabarbarem i...

Proste smaczne, lekko winne ciasto

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Doskonałe ciasto z dużą ilością...

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Dodane przez: alaaa

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

Ucierane i puszyste dwukolorowe...

ŁACIATE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Dodane przez: suzana

ŁACIATE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

proste i szybkie do zrobienia ciasto...

drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: capri

ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Perełka wśród wiosennych smaków,...