Ciasto z kremem z malinami i ciasteczkami oreo i z galaretkowymi "kryształkami"

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i efektowne ciasto składające się z kilku warstw. Spód to biszkopt z borówkami, na nim krem śmietankowy z malinami i pokruszonymi ciasteczkami oreo przykryty warstwą biszkoptów. Wierzch ciasta zdobią "kryształki" z kolorowych galaretek zatopione w galaretce bezbarwnej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    80 g cukru
    90 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    4 łyżki oleju
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    130-150 g borówek amerykańskich
    krem:
    300 g sera mascarpone
    500 ml śmietanki 36%
    250 g malin
    8 ciasteczek oreo (połowa opakowania)
    dodatkowo:
    ok. 100 g małych okrągłych biszkoptów
    2 op. galaretki w różnych kolorach (u mnie ametystowa wieloowocowa i zielona o smaku kiwi), każda na 500 ml wody
    1 op. galaretki bezbarwnej na 375 ml wody (u mnie o smaku wody kokosowej)
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Ciasto z kremem z malinami i ciasteczkami oreo i z galaretkowymi "kryształkami" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kolorowe galaretki rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody każdą, przelewamy je do płaskich naczyń i odstawiamy do stężenia.
  • 2. Przygotowujemy biszkoptowy spód:
    Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy w 2 porcjach do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 24 x 24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia (do przygotowania tego ciasta najlepsza jest forma z odpinanym rantem). Na wierzchu ciasta rozkładamy opłukane i osuszone borówki. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 25 minut.
    Upieczone, ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier ze spodu i układamy na paterze. Wokół zapinamy rant.
  • 3. Mascarpone łączymy ze śmietanką i ubijamy na gęsty krem. Dodajemy opłukane i osuszone maliny oraz pokrojone na małe kawałki ciasteczka oreo i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy biszkopty, lekko je wciskając w krem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 4. Galaretkę bezbarwną rozpuszczamy w 280-300 ml gorącej wody, studzimy. Stężałe kolorowe galaretki kroimy w kostkę i rozkładamy na warstwie biszkoptów, zalewamy tężejącą bezbarwną galaretką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ostrożnie zdejmujemy rant i kroimy na porcje.

Porady

Przed składaniem ciasta rant warto wyłożyć papierem do pieczenia. W tym celu najlepiej wysmarować go lekko od wewnątrz tłuszczem i przykleić paski papieru. Tak przygotowany rant ustawiamy na paterze (ew. desce) i wkładamy do środka biszkoptowy spód, a następnie kolejne warstwy. Przed zdjęciem rantu z gotowego ciasta ogrzewamy go ciepłym strumieniem powietrza z suszarki do włosów, wówczas rant łatwo odklei się od papieru. Następnie ostrożnie zdejmujemy papier z boków ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować