Ciasto śmietankowe z malinami-pyszne i łatwe

4.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na maliny zaczął się już na dobre, więc przedstawiam Wam ciasto Śmietankowe z malinami. Składa się z biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym, bitej śmietanki oraz galaretki z malinami. Ciasto jest leciutkie, orzeźwiające, pięknie i elegancko wygląda. Polecam gorąco

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *blaszka ok 25x35cm*

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



    BISZKOPT

    -6 jajek
    -0,5 szkl cukru
    -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
    -2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia





    DODATKOWO

    -1,5 słoiczka kwaśnego dżemu porzeczkowego
    -750ml śmietanki 36%
    -0,5 szkl cukru pudru
    -125ml wrzątku
    -2 łyżki żelatyny
    -2 galaretki malinowe
    -750ml wrzątku
    -500g malin
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Ciasto śmietankowe z malinami-pyszne i łatwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wciąż miksując dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 2 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody-nie będzie z tym problemu bo biszkopt pięknie wyrasta i jest wysoki.



    Pierwszy spód biszkoptu dajemy na dno blaszki i smarujemy dżemem porzeczkowym

    Następnie w miseczce rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.

    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, na koniec wciąż miksując wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.

    Połowę śmietanki wykładamy na dżem, wyrównujemy i kładziemy na niej drugi spód biszkoptowy. Smarujemy go dżemem porzeczkowym i na niego dajemy resztę śmietanki

    Ciasto wstawiamy do lodówki.

    Do miski wsypujemy 2 galaretki malinowe i zalewamy je 750ml wrzątku-dokładnie mieszamy i studzimy.
    Do zimnej galaretki dodajemy 500g malin-wsadzamy na chwilę do lodówki by galaretka zaczęła tężeć. Galaretkę wykładamy na ciasto, i wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc tak by smaki się przegryzły

    I gotowe, jak widzicie ciasto jest bardzo łatwe. Pięknie i elegancko wygląda, zawsze się udaje. Bardzo polecam bo jest na prawdę pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietanka Dżem owocowy Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować