Gdy przychodzi weekend mamy więcej czasu, możemy zwolnić, odpocząćznaleźć chwilę,by upiec smakołyk co rozpieści nasze podniebienie.Takie właśnie jest Ciasto z kremem kokosowym i cykoriadą.
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto :
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cykoriady klasycznej
2 łyżki karobu lub kakao
250g margaryny
1/2 szkl. wody
2 jajka
Ciasto z kremem kokosowym i cykoriadą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
W garnku rozpuszczamy margarynę z połową cukru, kakaem, cykoriadą i wodą.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy pozostały cukier.
Ucieramy na puszysty puch.
Następnie dodajemy przestudzoną margarynę z cukrem, wodą i kakaem.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem.
Miksujemy do połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno.
Delikatnie mieszamy.
Przelewamy do formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto studzimy.
2.Krem :
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem.
Dodajemy wiórki i mieszamy do odparowania.
3.Upieczone i ostudzone ciasto kroimy na 3 placki.
Na pierwszym placku rozsmarowujemy dżem pomarańczowy.
Następnie wykładamy połowę kremu.
Przykrywamy drugim plackiem i wykładamy drugą połowę kremu.
Przykrywamy trzecim plackiem.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego
Komentarze