Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszny torcik z ciasta marchewkowo-kokosowego i delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 g obranej marchewki
    150 g cukru
    200 g mąki pszennej
    2 duże jajka
    1/2 szklanki oleju
    1/2 łyżeczki sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50 g wiórek kokosowych



    krem:
    125 g mascarpone
    1 czubata łyżka cukru pudru
    1 puszka mleka kokosowego 400 ml (bardzo gęste)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać jajka, olej, sodę, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Zmiksować (ciasto będzie dość gęste). dodać startą marchewkę, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40-50 minut, do momentu gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie z niego całkiem sucha. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  • 2. Do miski wyłożyć mascarpone, mleko kokosowe i cukier, krótko zmiksować. Podzielić na 3 części. 1/3 masy wyłożyć na dolny blat ciasta, przykryć górnym, rozsmarować resztę masy na wierzch i boki torciku. Wierzch udekorować dużymi chipsami kokosowymi. Całość dobrze schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Mleko Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować