Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać jajka, olej, sodę, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Zmiksować (ciasto będzie dość gęste). dodać startą marchewkę, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40-50 minut, do momentu gdy wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie z niego całkiem sucha. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.
2.Do miski wyłożyć mascarpone, mleko kokosowe i cukier, krótko zmiksować. Podzielić na 3 części. 1/3 masy wyłożyć na dolny blat ciasta, przykryć górnym, rozsmarować resztę masy na wierzch i boki torciku. Wierzch udekorować dużymi chipsami kokosowymi. Całość dobrze schłodzić.
Komentarze