Ciasto pocałunek murzyna z kremem chałwowym

4.5 (178 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto z bogatym wnętrzem, każdy znajdzie coś dla siebie.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto:
    2 jajka
    2 szklanki cukru
    2 szklanki kwaśnej śmietany
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody
    2 łyżki octu
    2 łyżki kakao
    3 łyżki kokosu
    3 łyżki maku
    1 łyżka kawy

    Krem chałwowy:
    3 szklanki mleka
    2 budyń waniliowe bez cukru
    300g chałwy waniliowej
    250g masła
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pocałunek murzyna z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem n puszystą masę. Cały czas miksując dodawać stopniowo śmietanę, przesianą mąkę z proszkiem i sodą, na koniec wlać ocet. Ciasto dokładnie zmiksować. Podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kawę z makiem, do drugiej kokos, a do trzeciej kakao. Placki piec oddzielnie w blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, przez ok 10 – 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. krem: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej budynie. Pozostałe mleko zagotować, wlać przygotowany roztwór, ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową, ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dokładać po łyżce budyń, gdy krem stanie się gładki dodać pokruszoną chałwę. Dokładne utrzeć na jednolitą masę. Kremem przełożyć placki. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kakao Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować