CIASTO TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE NA OLEJU

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem to obowiazkowy deser w sezonie letnim.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy)
    5 jajek
    1/3 szklanki mleka
    1 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 lodygi rabarbaru
    1 łyżka cukru
    truskawki

    cukier puder do posypania
    Forma: tortownica: 20 cm/20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na kawałki wymieszać z 1 łyżką cukru, odstawić aż puści sok.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej oraz mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko. Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tluszczem. Na wierzchu poukładać truskawki i rabarbar.
  • 3. Pieczenie godz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciast polecam olej słonecznikowy któy jest delikatny o niewyczuwalnym posmaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować