Ciasto truskawkowo-rabarbarowe na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar pokroić na kawałki wymieszać z 1 łyżką cukru, odstawić aż puści sok.
2.Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrami do białości. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej oraz mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko. Białka ubić na sztywno i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tluszczem. Na wierzchu poukładać truskawki i rabarbar.
3.Pieczenie godz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Porady
Do ciast polecam olej słonecznikowy któy jest delikatny o niewyczuwalnym posmaku.
Komentarze