Ciasto rabarbarowe

  • wyświetlono: 531 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Pyszne, miękkie, lekkie i wilgotne. Kwaśne kawałeczki rabarbaru cudownie orzeźwiają całość

IMGP5924-4c
  • 75min

Składniki

0,5 szklanki oleju rzepakowego
3 jaja
250g serka homogenizowanego waniliowego
250g mąki
1 op. budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto rabarbarowe

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlewać olej, następnie dodać serek oraz sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z budyniem dodawać do ciasta, ciągle ucierając. Ciasto delikatnie połączyć z białkami i rabarbarem.

  • 2. Blaszkę (15x30) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170st.C. do suchego patyczka.

  • 3. Ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić po ostudzeniu;)

    Smacznego!

Porady

zamiast serka można dodać gęsty jogurt

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiRabarbarciasto z rabarbarem

Komentarze

Podobne przepisy

budyniowo rabarbarowe

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto budyniowo - rabarbarowe

Wilgotne ciasto z budyniem i rabarbarem

Zakręcone Ciasto Rabarbarowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Zakręcone ciasto rabarbarowe

Sezon Rabarbarowy Uważam za Otwarty:-)Lubicie...

Dodane przez: rupieciowska

Ciasto rabarbarowo- kruszonkowe

Wspaniałe ciasto szczególnie w...

Odwrócone ciasto rabarbarowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Odwrócone ciasto rabarbarowe

Ciasto z rabarbarem to jedno z...

Rabarbarek

Dodane przez: kuchareczka22

Rabarbarowe ciasto

Przepis dostałam od mamy. To tegoroczny...

Rabarbarowe ciasto

Dodane przez: Beata07

Rabarbarowe ciasto

kruche, lekko kwaskowe w smaku

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE