Ciasto rabarbarowe

4.99 (173 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszne, miękkie, lekkie i wilgotne. Kwaśne kawałeczki rabarbaru cudownie orzeźwiają całość

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
    3 jaja
    250g serka homogenizowanego waniliowego
    250g mąki
    1 op. budyniu waniliowego (na 0,5l mleka)
    sok z połowy cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Desery

Ciasto rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlewać olej, następnie dodać serek oraz sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z budyniem dodawać do ciasta, ciągle ucierając. Ciasto delikatnie połączyć z białkami i rabarbarem.

  • 2. Blaszkę (15x30) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170st.C. do suchego patyczka.

  • 3. Ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić po ostudzeniu;)

    Smacznego!

Porady

zamiast serka można dodać gęsty jogurt

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować