Ciasto truflowe

4.49 (193 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kocham cukierki trufle,które są mocno czekoladowe i pachną rumem. Dlatego też starałem się wyczarować takie ciasto,które będzie idealnie przynosić mi na język ten pyszny truflowy smak. Ciasto jest obłędnie czekoladowe. Pycha

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady (70% kakao)
    200g masła
    70g rodzynek
    40g kakao
    70g mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    300g cukru
    4 jajka
    70ml brązowego/ciemnego rumu
    Polewa: pół tabliczki mlecznej czekolady, 4 łyżki mleka, pół kieliszka ciemnego rumu
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Porady

Masło wraz z dwiema czekoladami rozpuść w kąpieli wodnej-na parze. Do roztopionej masy dodaj rodzynki. W oddzielnej misce należy połączyć mąkę,proszek,kakao oraz cukier. Wszystko to wymieszaj z rozpuszczoną wcześniej masą czekoladową. Następnie wlej rum i roztrzepane jajka za pomocą miksera. Wszystko dokładnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do wyścielonej pergaminem tortownicy. (Ja wyścielam tylko spód). Ciasto truflowe piec 25 minut w temperaturze 180C. Gotowe i wystudzone ciasto zalej roztopioną mleczną czekoladą z 4 łyżkami mleka i pół kieliszkiem rumu. Gdy polewa lekko zastygnie można obsypać starą mleczną czekoladą. Smacznego. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować