1.Białka ubijamy,wsypujemy cukier,ubijamy .Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem,łączymy delikatnie łopatką.Wykładamy do formy 22/32 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp.175C ok 20 minut,studzimy. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozrabiamy mąkę ,proszek budyniowy i żółtka,wlewamy na wrzące mleko i gotujemy,aż zgęstnieje .Budyń przykrywamy folią spożywczą i studzimy.Masło ucieramy z zimnym budyniem na puszysty krem.Na biszkopt wykładamy krem budyniowy,układamy warstwę herbatników.Na ciastkach rozsmarowujemy masę truflową,przykrywamy resztą herbatników. Żelatynę namaczamy w 1/3 szkl zimej wody,odstawiamy.Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu.Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem .Napęczniałą żelatynę podgrzewamy i rozpuszczamy,dodajemy łyżkę śmietany i wlewamy do śmietany ,miksujemy.Śnieżkę i śmietanę łączymy łopatką.Masę wykładamy na ciasto,dekorujemy czekoladą mleczną i gorzką .Zostawiamy na godzinę w temp. pokojowej,aby herbatniki lekko namiękły.Schładzamy,najlepiej przez noc.
Komentarze