REKLAMA

Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe

wyświetlono: 389 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami i dwoma kremami. Ciasto z malinami i moją ulubioną galaretką. To ciasto zrobiłam, zamiast tortu na urodziny w rodzinie. Ciasto pracochłonne ale nie tak jak przy torcie. Dekoracja odpada i więcej jest porcji.

opublikowany: 05.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz. 20 min
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT jasny :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT w kropki :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. posypki kakaowej

    DO POSMAROWANIA:
    -280 g. dżemu z czarnej porzeczki
    -220 g. dżemu z brzoskwiń

    KREM Z MARSAMI:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. czekoladek MARS
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 g. serka mascarpone
    -30 g. żelatyny
    -ok.170 ml. wody

    KREM STRACIATELLA:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 g. serka mascarpone
    -30 g. żelatyny
    -ok.170 ml. wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    OWOCE:
    -250 g. świeżych malin

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki malinowe
    -900 ml. wody
    -200 g. białej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo lecz z posypką, na koniec wmieszaną. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, nie będą warstwy odklejać się.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 2. Do blaszki z wyżej wyścielanymi bokami, ułożyć jasny biszkopt. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 3. krem 1-Wcześniej rozpuścić czekoladki w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Można to zrobić wieczorem i schłodzić przez całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę, ubić z serem i serkiem na puszysto. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 4. Zaraz przykryć drugim biszkoptem i posmarować go dżemem brzoskwiniowym.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 5. krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Potem rozpuścić żelatynę jak przy 1 kremie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serami. Po dodaniu żelatyny, wmieszać startą czekoladę. Krem wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 6. Poukładać przebrane maliny i ciasto schłodzić w lodówce.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 7. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. (mnie tutaj, galaretka za mocno stężała, dlatego taka nierówna)
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 8. Ciasto wyjąć z blaszki i obkroić nierówne boki.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 9. Kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe wielosmakowe

Ciasto trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, jest wilgotne, owocowe, pyszne.

kategoria: Ciasta opublikowany: 14.04.2021 | wyświetlono: 776 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: bieniaszka bieniaszka

Ciasto wielosmakowe

Dla wielbicieli ciast słodkich :-) Doskonała dawka energii na cały dzień

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 15.09.2015 | wyświetlono: 3924 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe

Nasączone syropem z brzoskwiń delikatne biszkopty , przełożone masą budyniową z owocami ..........

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 23.04.2017 | wyświetlono: 11963 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto tortowe z Michałkami

Puszyste biszkopty, masa na bazie cukierków. Całość przełamana kwaskowym dżemem wiśniowym

kategoria: Ciasta torty michałki Ciasto opublikowany: 08.04.2019 | wyświetlono: 15726 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE