Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe

3.75 (4 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami i dwoma kremami. Ciasto z malinami i moją ulubioną galaretką. To ciasto zrobiłam, zamiast tortu na urodziny w rodzinie. Ciasto pracochłonne ale nie tak jak przy torcie. Dekoracja odpada i więcej jest porcji.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT jasny :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT w kropki :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. posypki kakaowej

    DO POSMAROWANIA:
    -280 g. dżemu z czarnej porzeczki
    -220 g. dżemu z brzoskwiń

    KREM Z MARSAMI:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -200 g. czekoladek MARS
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 g. serka mascarpone
    -30 g. żelatyny
    -ok.170 ml. wody

    KREM STRACIATELLA:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -30 g. cukru pudru
    -500 g. sera z wiaderka
    -500 g. serka mascarpone
    -30 g. żelatyny
    -ok.170 ml. wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    OWOCE:
    -250 g. świeżych malin

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki malinowe
    -900 ml. wody
    -200 g. białej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo lecz z posypką, na koniec wmieszaną. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, nie będą warstwy odklejać się.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 2. Do blaszki z wyżej wyścielanymi bokami, ułożyć jasny biszkopt. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 3. krem 1-Wcześniej rozpuścić czekoladki w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Można to zrobić wieczorem i schłodzić przez całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową śmietankę, ubić z serem i serkiem na puszysto. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 4. Zaraz przykryć drugim biszkoptem i posmarować go dżemem brzoskwiniowym.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 5. krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Potem rozpuścić żelatynę jak przy 1 kremie. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serami. Po dodaniu żelatyny, wmieszać startą czekoladę. Krem wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 6. Poukładać przebrane maliny i ciasto schłodzić w lodówce.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 7. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. (mnie tutaj, galaretka za mocno stężała, dlatego taka nierówna)
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 8. Ciasto wyjąć z blaszki i obkroić nierówne boki.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe i wielosmakowe 9. Kroić ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.55 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto tortowe-wielowarstwowe

4.55 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto tortowe- wielowarstwowe

Magster Ciasto na różne okazje 2 godz.

To może cię zainteresować