Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Ciasto tortowe, zastępujące tort. Ciasto biszkoptowe z dwoma różnymi biszkoptami i kremami. Ciasto z ananasem o nucie alkoholu i musem brzoskwiniowym. Ciasto na górze z czekoladową galaretką. Robiłam takie galaretki z ciemnymi czekoladami, tu zrobiłam z białymi i kolorową galaretką. Nie wiedziałam jak wyjdzie, ale zachwyciłam się kolorem, jak i moja rodzina. Ciasto wszystkim bardzo smakowało.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT jasny :
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g budyniu waniliowego (2 opakowania)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT ciemny :
    -6 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g budyniu czekoladowego (2 opakowania)
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -sok z ananasa
    -około 100 ml nalewki z ananasa

    MUS BRZOSKWINIOWY:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie (820 g)
    -20 g żelatyny

    KREM STRACIATELLA:
    -300 ml śmietanki 30 %
    -500 g sera z wiaderka
    -250 g serka mascarpone
    -400 g jogurtu greckiego
    -70 g cukru pudru
    -30 g żelatyny
    -około 170 ml wody
    -100 g czekolady z orzechami

    KREM KAJMAKOWY:
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -500 g. sera z wiaderka
    -250 g. serka mascarpone
    -400 g. jogurtu greckiego
    -460 g. Kajmaku
    -30 g. żelatyny
    -ok.170 ml. wody

    ANANAS:
    -380 g. ananasa z nalewki
    -340 g. ananasa z puszki

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki borówkowe
    -900 ml. wody
    -200 g. białej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki Mus Musy Ciasto

Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 1. Biszkopt:
    Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi upiec tak samo lecz ciemny.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 2. Z obu biszkoptów zdrapać widelcem skórkę, nie będą warstwy odklejać się.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 3. Przygotować blaszkę, w której piekły się biszkopty. Zabezpieczyć dosyć wysoko, papierem, bo ciasto tortowe będzie wysokie. (Ja dodatkowo włożyłam odpowiednio wyciętą płytę pilśniową, żeby łatwiej było ciasto wyjąć z blaszki w całości.) Są blaszki z dnem wysuwanym, ale taki dużych nie spotkałam.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 4. Do blaszki ułożyć jasny biszkopt i nasączyć sokiem z ananasa.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 5. Mus:
    Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami syropu i odstawić do napęcznienia. Brzoskwinie wybrać z puszki, pokroić i blenderem rozdrobnić. Do musu dodać resztę syropu i rozpuszczoną żelatynę w mikrofalówce albo nad parą. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt w blaszce i rozsmarować. Blaszkę schłodzić w lodówce.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 6. Krem 1:
    Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem, jogurtem i cukrem pudrem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać łopatką startą czekoladę i krem wylać do blaszki.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 7. Zaraz przykryć drugim biszkoptem i mocniej go nasączyć.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 8. Krem 2:
    Postąpić jak z poprzednim kremem z tym że masę Kajmakową dodać przed żelatyną. Wylać do blaszki na biszkopt.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 9. Owoce:
    Ananas drobno pokroić i rozrzucić na kremie. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 10. Galaretka:
    Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i wystudzić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą i ostudzić. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać.
  • Ciasto tortowe, wielowarstwowe z pianym ananasem 11. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę schłodzonego ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.55 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto tortowe-wielowarstwowe

4.55 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto tortowe- wielowarstwowe

Magster Ciasto na różne okazje 2 godz.

To może cię zainteresować