Dla wielbicieli ciast słodkich :-) Doskonała dawka energii na cały dzień
3 godz.
Składniki:
ciasto (na blachę 20 x 36 cm):
60 dag mąki pszennej
1 i ½ kostki margaryny
½ szkl. cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
piana:
6 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 i ½ szkl. cukru kryształu
szczypta soli
dodatkowo:
15 dag kokosów
15 dag orzechów włoskich mielonych
sezam:
1 szkl. sezamu (200 g)
10 dag margaryny
2 łyżki miodu
½ szkl. cukru kryształu
krem:
2 chałwy waniliowe (po 100 g)
4 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 i ½ szkl. mleka
½ szkl. cukru kryształu
1 budyń waniliowy na ½ l mleka
1,5 kostki masła (kostka po 200 g)
Ciasto wielosmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i dokładnie wysiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto. Na pierwsze ciasto wyłożyć ubitą pianę z kokosem, na drugie ciasto pianę z orzechami a na trzecie ciasto lekko przestudzony sezam. Każde z ciast piec 15 minut w temp. 170 stopni.
2.Piana: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Łyżką delikatnie domieszać mąkę i ocet. Pianę podzielić na dwie części do jednej dodać kokosy a do drugiej orzechy.
3.Sezam: w rondelku rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.
4.Krem: żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, budyń, ½ szkl. mleka oraz pokruszoną chałwę dobrze zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i utarte żółtka z dodatkami wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać zimny budyń.
Komentarze