Ciasto wielosmakowe

4.5 (175 ocen)

  • 3 godz.

Dla wielbicieli ciast słodkich :-) Doskonała dawka energii na cały dzień

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20 x 36 cm):
    60 dag mąki pszennej
    1 i ½ kostki margaryny
    ½ szkl. cukru pudru
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    piana:
    6 białek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1 i ½ szkl. cukru kryształu
    szczypta soli

    dodatkowo:
    15 dag kokosów
    15 dag orzechów włoskich mielonych

    sezam:
    1 szkl. sezamu (200 g)
    10 dag margaryny
    2 łyżki miodu
    ½ szkl. cukru kryształu

    krem:
    2 chałwy waniliowe (po 100 g)
    4 żółtka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 i ½ szkl. mleka
    ½ szkl. cukru kryształu
    1 budyń waniliowy na ½ l mleka
    1,5 kostki masła (kostka po 200 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto wielosmakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę i dokładnie wysiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto. Na pierwsze ciasto wyłożyć ubitą pianę z kokosem, na drugie ciasto pianę z orzechami a na trzecie ciasto lekko przestudzony sezam. Każde z ciast piec 15 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Piana: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Łyżką delikatnie domieszać mąkę i ocet. Pianę podzielić na dwie części do jednej dodać kokosy a do drugiej orzechy.
  • 3. Sezam: w rondelku rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam. Gotować na wolnym ogniu 5 minut.
  • 4. Krem: żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę, budyń, ½ szkl. mleka oraz pokruszoną chałwę dobrze zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i utarte żółtka z dodatkami wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać zimny budyń.
  • 5. Przełożenie: placek orzechowy – krem – placek z sezamem – krem – placek kokosowy

Porady

Ciasto najlepiej przełożyć dwa dni szybciej żeby placki zmiękły i dobrze się kroiło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kokos Miód Orzechy Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować