Ciasto szpinakowe na Wielkanoc

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto szpinakowe o cytrynowej nutce z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Soczysta zieleń ciasta przywodzi na myśl wiosenną trawę, doskonale wpisuje się w wielkanocny nastrój.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    400 g mrożonego szpinaku
    150 ml oleju
    skórka i sok z jednej cytryny
    4 jajka średniej wielkości
    200 g cukru
    16 g cukru waniliowego
    szczypta soli
    300 g mąki tortowej
    8 g proszku do pieczenia
    krem
    200 ml schłodzonej kremówki
    8 g cukru waniliowego
    70 g cukru pudru
    500 g schłodzonego sera mascarpone
    1 śmietan-fix
    jajeczka marcepanowe do przyozdobienia ciasta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto szpinakowe

Ciasto szpinakowe na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Szpinak, olej i skórkę z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (szpinak uprzednio rozmrażamy i odsączamy z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość około 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobnioną masę szpinakową. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy prostokątnej o boku 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka). Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Ciasto jest gotowe do przecięcia na blaty. Przecinamy je na dwie części, dolną grubszą i górną, cieńszą. Górny blat kruszymy w rękach do miski, oddzielając wierzchnią, brązową część. Odkładamy do lodówki. Dolny blat zawijamy w folię i również odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
    Przystępujemy do ubijania kremu. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.
    Składamy ciasto. Spód wykładamy do blaszki, zapinamy obręcz. Na ciasto wykładamy krem i posypujemy go pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy jajeczka marcepanowe. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki.
    Wielkanocne ciasto szpinakowe gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować