PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szpinakowe ciasto na wielkanochttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/38/szpinakowe-ciasto-na-wielkanoc111.jpeg60004000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szpinakowe-ciasto-na-wielkanoc
Ciasto:
- 18 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 90 ml oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 20 dag jogurtu naturalnego typu grecki
- 1 galaretka wiśniowa
- 0,5 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- czekoladowe jajka
Sposób przygotowania przepisu:
Szpinakowe ciasto na wielkanoc
1.
Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy szpinak i miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30- 35 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Upieczone studzimy. Wierzch ciasta ścinamy ostrym nożem i kruszymy.
2.
Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą miksujemy z jogurtem i wykładamy na zimne ciasto.
3.
Dekoracja: Ciasto posypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy czekoladowymi jajkami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze