Szpinakowe ciasto na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy szpinak i miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30- 35 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Upieczone studzimy. Wierzch ciasta ścinamy ostrym nożem i kruszymy.
2.Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą miksujemy z jogurtem i wykładamy na zimne ciasto.
3.Dekoracja: Ciasto posypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy czekoladowymi jajkami.
Komentarze