Szpinakowe ciasto na wielkanoc

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proste wiosenne ciasto.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 18 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
    - 2 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 90 ml oleju rzepakowego
    - 0,5 szklanki mąki tortowej
    - 0,5 szklanki mąki krupczatki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    - 20 dag jogurtu naturalnego typu grecki
    - 1 galaretka wiśniowa
    - 0,5 szklanki gorącej wody

    Dodatkowo:
    - czekoladowe jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szpinakowe ciasto na wielkanoc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Dodajemy szpinak i miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30- 35 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Upieczone studzimy. Wierzch ciasta ścinamy ostrym nożem i kruszymy.
  • 2. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą miksujemy z jogurtem i wykładamy na zimne ciasto.
  • 3. Dekoracja: Ciasto posypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy czekoladowymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować