ciasto "Stasek"

0 (0 ocen)

przepis dostałam ponad dwa lata temu od dziewczyny brata. jest pyszne i zaskakujące. szczerze polecam. genezy nazwy nie znam ale przy okazji zapytam :)

Składniki:

  • na ciasto:
    2 paczki okrągłych biszkoptów,
    powidła: czekoladowe, śliwkowe, porzeczkowe, dżem jagodowy itp.
    1,5 szkl mąki
    1 margaryna
    1/3 szkl cukru
    3 łyżki kakao
    6 łyżek wody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jaj


    masa:
    1 budyń śmietankowy bez cukru
    1/2 litra mleka
    3 żółtka
    1 łyżka mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    1 margaryna


    polewa:
    1/2 margaryny
    5 łyżek cukru
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    3 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "stasek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12hrrj5 1. biszkopty smarujemy powidłami i łączymy po dwa ze sobą płaską stroną i układamy obok siebie w formie.
  • image-02kwr6f 2. margarynę, kakao, cukier, wodę doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu i gotujemy 4 min. studzimy.
    do masy dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec dodajemy na sztywno ubite białka ze szczyptą soli. delikatnie mieszamy, wylewamy do formy na biszkopty i pieczemy 40 min w temp 170-180 stopni
  • 3. masa:
    budyń, żółtka, cukier i mąkę miksujemy i wlewamy na wrzące mleko. studzimy i miksujemy z margaryną.
  • 4. polewa:
    margarynę,cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy i zagotowujemy.
    żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy, mieszamy i studzimy.
    polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. możemy posypać kolorową posypką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować