przepis dostałam ponad dwa lata temu od dziewczyny brata. jest pyszne i zaskakujące. szczerze polecam. genezy nazwy nie znam ale przy okazji zapytam :)
Składniki:
na ciasto:
2 paczki okrągłych biszkoptów,
powidła: czekoladowe, śliwkowe, porzeczkowe, dżem jagodowy itp.
1,5 szkl mąki
1 margaryna
1/3 szkl cukru
3 łyżki kakao
6 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj
Ciasto "stasek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopty smarujemy powidłami i łączymy po dwa ze sobą płaską stroną i układamy obok siebie w formie.
2.margarynę, kakao, cukier, wodę doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu i gotujemy 4 min. studzimy.
do masy dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec dodajemy na sztywno ubite białka ze szczyptą soli. delikatnie mieszamy, wylewamy do formy na biszkopty i pieczemy 40 min w temp 170-180 stopni
3.masa:
budyń, żółtka, cukier i mąkę miksujemy i wlewamy na wrzące mleko. studzimy i miksujemy z margaryną.
4.polewa:
margarynę,cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy i zagotowujemy.
żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy, mieszamy i studzimy.
polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy do lodówki. możemy posypać kolorową posypką
Komentarze