Ciasto rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki moczyć przez całą noc. Na drugi dzień rodzynki odsączyć.
Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodając cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajeczno-cukrowej i wymieszać. Ciasto wylać do formy o wym.dno blachy 37x22 Piec ok. 30 minut w temp. 180 s C. Wystudzić i przekroić na 2 części.
Wykonanie masy budyniowej: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce budyń.
Wykonanie masy czekoladowej z rodzynkami:
Czekolady i masło rozpuścić, dodać rodzynki i pokrojone orzeszki - wymieszać.
Złożenie ciasta:
Jedną część biszkoptu posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem, wyłożyć resztę masy. Na wierzch wyłożyć masę z rodzynkami. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Porady
Jeśli placki biszkoptowe są suche, nasączyć je alkoholem odsączonym z rodzynek.
Komentarze