Ciasto Rodzynkowiec

4.49 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbia je cała moja rodzina. Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi ciast Siostry Anastazji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    8 jajek
    1 1/2 szklanki cukru
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę budyniową:
    3 szklanki mleka
    2 budynie czekoladowe
    4 łyżki cukru
    1 kostka masła
    Składniki na masę czekoladową z rodzynkami:
    2 czekolady mleczne
    1/2 kostki masła
    Dodatkowo:
    ok. 300 g dżemu z czarnej porzeczki
    400 g rodzynek
    1/2 szklanki spirytusu lub rumu
    100 g orzeszków włoskich solonych
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Orzeszki

Ciasto rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki moczyć przez całą noc. Na drugi dzień rodzynki odsączyć.
    Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, dodając cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajeczno-cukrowej i wymieszać. Ciasto wylać do formy o wym.dno blachy 37x22 Piec ok. 30 minut w temp. 180 s C. Wystudzić i przekroić na 2 części.
    Wykonanie masy budyniowej: Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce budyń.
    Wykonanie masy czekoladowej z rodzynkami:
    Czekolady i masło rozpuścić, dodać rodzynki i pokrojone orzeszki - wymieszać.
    Złożenie ciasta:
    Jedną część biszkoptu posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim biszkoptem, posmarować dżemem, wyłożyć resztę masy. Na wierzch wyłożyć masę z rodzynkami. Wstawić do lodówki. Smacznego :)

Porady

Jeśli placki biszkoptowe są suche, nasączyć je alkoholem odsączonym z rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować