Ciasto Diabełek

4.45 (180 ocen)

  • 60 min

Przepis na ten placek znalazłam na internecie. Spodobał mi się z wyglądu więc wypróbowałam. Podejrzewam, że jego nazwa ma związek z tym że jest diabelnie słodki :) Ale niesamowicie pyszny więc polecam !

  • 60 min

Składniki:

  • (składniki na dużą blaszkę)

    Biszkopt jasny:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt bakaliowy:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30 g żurawiny (lub rodzynek)
    60 g migdałów (lub wiórka kokosowe)
    1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych)
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (starta na tarce)

    Biszkopt ciemny:
    te same składniki co b.jasny + 2 łyżeczki kakao

    Masa budyniowa:
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka cukru
    4 żółtka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki mleka
    150 g margaryny

    Masa mascarpone:
    1 serek mascarpone
    1 czekolada biała

    1 mały słoiczek nutelli

Wystaw ocenę:

4.45 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto diabełek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, następnie żółtka, mąkę przesianą z proszkiem. Pieczemy.
  • 2. Biszkopt bakaliowy: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, mąkę z proszkiem, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy delikatnie. Pieczemy.
  • 3. Biszkopt ciemny: tak samo jak biszkopt jasny tylko dodajemy na końcu kakao. Pieczemy.
  • 4. Masa budyniowa: z budyniu, mąki, mleka, żółtek i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy margarynę, ucieramy mikserem. (Ja dodałam jeszcze parę kropel soku z cytryny dla przełamania smaku).
  • 5. Masa mascarpone: serek ubijamy mikserem (chwilę na małych obrotach). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przestudzoną dodajemy do serka.
  • 6. Przełożenie placka: biszkopt jasny - nutella - biszkopt bakaliowy - masa budyniowa - biszkopt ciemny - masa mascarpone - kakao.
  • 7. Smacznego!

Porady

Jeżeli masa mascarpone się zważy należy ja podgrzać w kąpieli wodnej. Wtedy serek się rozpuści i się składniki połączą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Czekolada Masa budyniowa Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować