Ciasto "snickers" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewa orzechowa:
Posiekane orzechy oraz pozostałe składniki przełożyć do garnka i podgotowac na małym ogniu aby polewa zgęstniała często mieszając aby orzechy się nie przypaliły, wystudzić.
Ciasto:
Masło roztopić z miodem i wystudzić. Pozostałe składniki wymieszać dodać roztopione masło i miód i uformować kulę, podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godzinę. Każda część ciasta rozwałkować na stół ich podsypanej mąkę i przełożyć na blaszke wyłożoną papierem. Na 1 części rozłożyć polewę orzechową. Pieczenie ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.Masa budyniową:
500 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałej części rozmieszac mąkę, budynie i żółtka własną gotujące się mleko cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Gdy na budyniu zaczną powstawać pęcherzyki zdjąć z ognia i dodać masło cały czas mieszając. L budyn lekko wystudzić tak aby nie był gorący, ciepłym budyniem przełożyć 2 pierwsze placki. Na drugim placku rozłożyć masę kajmakową i przykryć plackiem z orzechami. Ciasto schłodzić.
Porady
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i schłodzić w lodówce.
Komentarze