CIASTO SMERFOWE

  • wyświetlono: 478 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szybki i prosty serniczek na zimno. Ma lekko niebieskawy kolor i dzieci go uwielbiają.

P6221168
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

paczka herbatników
600 ml śmietany 30%
400 g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka Frugo niebieska
2-3 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki wrzątku
300 g borówek amerykańskich lub jagód

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO SMERFOWE

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, studzimy. Dno blaszki do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy herbatnikami. W misce miksujemy ze sobą śmietankę 30% z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej śmietanki z serkiem, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy śmietanowej, cały czas miksując. Na końcu, również porcjami wlewamy zimną, ale niestężałą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Borówki myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na wierzchu masy. Całość wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserborówkiserniczekbez_pieczeniasernik_na_zimno

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Królewicz

Dodane przez: aniaaa152

Ciasto Królewicz

To moje jedno z ulubionych ciast....

Dodane przez: pwlod132

CIASTA

STRUMYCZEK

Ciasto Krówka

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Krówka

Delikatny biszkoptowe blaty oraz...

Ciasto pleśniak

Dodane przez: katarzyna

Ciasto pleśniak

szybkie i łatwe ciasto na każdą...

Dodane przez: tamara_22

Ciasto kaleka

Zawsze gdy chce mi się słodkiego...

Świąteczne ciasto

Dodane przez: wwwilovebakepl

Świąteczne ciasto

Ciasto o wielu smakach z serowo-budyniowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE