CIASTO SMERFOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty serniczek na zimno. Ma lekko niebieskawy kolor i dzieci go uwielbiają.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • paczka herbatników
    600 ml śmietany 30%
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka Frugo niebieska
    2-3 łyżeczki żelatyny
    3/4 szklanki wrzątku
    300 g borówek amerykańskich lub jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Ciasto smerfowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę zalewamy ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, studzimy. Dno blaszki do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy herbatnikami. W misce miksujemy ze sobą śmietankę 30% z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem. Do wystudzonej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki zmiksowanej śmietanki z serkiem, mieszamy i całość wlewamy porcjami do masy śmietanowej, cały czas miksując. Na końcu, również porcjami wlewamy zimną, ale niestężałą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Borówki myjemy, dokładnie osuszamy i układamy na wierzchu masy. Całość wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować