Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę)

4.93 (202 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Delikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa, krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu- za kazdym razem jak robię ciasto robi furrorę wśróď znajomych i rodziny, a przyznać się muszę, że i mi strasznie smakuje

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na biszkopt blaszka 25x30 cm
    8 jajek L
    6 łyżek mąki krupczatki
    2 czubate łyżki dobrego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru (poj.250 ml)

    Na krem I:
    300 g masła 82%
    510 g gotowej masy kajmakowej

    Na krem II:
    600 ml śmietanki 30 %
    250 g mascarpone
    3 łyzki cukru pudru

    Na posypkę:
    300 g słonecznika łuskanego
    4 łyzki mleka
    60 g masła 82%
    100 g cukru

    Na poncz:
    250 g mocnej kawy
    2 łyżki syropu irish cream
Wystaw ocenę:

4.93 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec

Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) 1. Masło, mleko i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie wrzucić do tego słonecznik i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i wylać na blachę wyłożoną papierem, równomiernie rozłożyć słonecznik łyżką. Piec ok. 10 minut w 180 st C, aż słonecznik się zrumieni.
    Wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, następnie posiekać słonecznik nożem .
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) 2. Biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C, przez 25 minut, włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkąch bez termoobiegu przez kolejne 15 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na poł.
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) 3. Krem I.Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszysto, następnie dodawać po łyzce kajmaku, nadal ubijając. Na koniec dodać 1/3 posiekanego słonecznika.
    Krem II. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna , łyżka po łyżce wmiksować mascarpone
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę) 4. Z kawy i syropu przygotować poncz. W blaszce umiescic połowę biszkopta i nasączyć go połową ponczu, na to wyłożyć masę I, na to wyłożyć drugą część biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na górę wykładamy masęII i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Odstawiamy na 2h do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować