Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę)

  • wyświetlono: 4899 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Delikatny wilgotny biszkopt kakaowy, maślana masa krówkowa, krem z bitej śmietany i mascarpone a na koniec prażony słonecznik w karmelu- za kazdym razem jak robię ciasto robi furrorę wśróď znajomych i rodziny, a przyznać się muszę, że i mi strasznie smakuje

20181029_124931
  • 30 porcje
  • 120min

Składniki

Na biszkopt blaszka 25x30 cm
8 jajek L
6 łyżek mąki krupczatki
2 czubate łyżki dobrego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (poj.250 ml)

Na krem I:
300 g masła 82%
510 g gotowej masy kajmakowej

Na krem II:
600 ml śmietanki 30 %
250 g mascarpone
3 łyzki cukru pudru

Na posypkę:
300 g słonecznika łuskanego
4 łyzki mleka
60 g masła 82%
100 g cukru

Na poncz:
250 g mocnej kawy
2 łyżki syropu irish cream

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę)

  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę)1. Masło, mleko i cukier rozpuścić w garnuszku. Następnie wrzucić do tego słonecznik i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i wylać na blachę wyłożoną papierem, równomiernie rozłożyć słonecznik łyżką. Piec ok. 10 minut w 180 st C, aż słonecznik się zrumieni.
    Wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, następnie posiekać słonecznik nożem .
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę)2. Biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao. do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C, przez 25 minut, włożyć ciasto do zimnego piekarnika, włączyć tylko dolną grzałkę, po 10 minutach włączyć górę i piec na obu grzałkąch bez termoobiegu przez kolejne 15 minut. Biszkopt wystudzić i przeciąć na poł.
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę)3. Krem I.Masło w temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszysto, następnie dodawać po łyzce kajmaku, nadal ubijając. Na koniec dodać 1/3 posiekanego słonecznika.
    Krem II. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna , łyżka po łyżce wmiksować mascarpone
  • Ciasto słonecznikowiec ( przepis na dużą blachę)4. Z kawy i syropu przygotować poncz. W blaszce umiescic połowę biszkopta i nasączyć go połową ponczu, na to wyłożyć masę I, na to wyłożyć drugą część biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem. Na górę wykładamy masęII i posypujemy pozostałym słonecznikiem. Odstawiamy na 2h do lodówki. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Przekładaniecciasto ze słonecznikiemciasto na imprezęciastwo warstwowe

Komentarze

Podobne przepisy

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

Dodane przez: Di bloguje

Słonecznikowiec - ciasto z prażonym słonecznikiem

Ciasto jest niesamowicie pyszne...

Słonecznikowiec

Dodane przez: nella1

Słonecznikowiec

Bardzo słodkie i syte ciasto.

Słonecznikowiec

Dodane przez: bienpyt

Ciasto słonecznikowiec

Bardzo puszyste ciasto o aromatycznym...

słonecznikowiec

Dodane przez: Aninka88

słonecznikowiec

Kakaowe ciasto przełożone słodką...

Słonecznikowiec

Dodane przez: GosiaGosposia

Słonecznikowiec

Ciasto zagościło na moim stole...

Tarta słodka - ciasto

Dodane przez: Annie_Ka

Tarta - przepis podstawowy na ciasto

Przepis na ciasto do tarty, które...