Ciasto słonecznikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i kakao. Na końcu wlewamy olej. Pieczemy w 160 stopni przez 20 minut w formie 21x30. Nasączamy wodą z cytryną.
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem . Na końcu wlewamy olej. Pieczemy w 160 stopni przez 20 minut w formie 21x30. Nasączamy wodą z cytryną.
Masa słonecznikowa:
Masło roztapiamy na szerokiej patelni, wlewamy mleko.Wsypujemy słonecznik.Prażmy ok 10 minut, często mieszając. Następnie słonecznik wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach do zrumienienia słonecznika,także mieszamy w trakcie pieczenia.Studzimy.
Masło ucieramy z masą krówkową. Gdy składniki się połaczą wsypujemy słonecznik, zostawiajać ok 3 łyżek do posypania wierzchu ciasta.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Komentarze