Ciasto śliwkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Smaki lata nic dodać nic ująć

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • margaryna 200 gram rozpuszczona
    2 szklanki mąki tortowej
    4 jajka
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki mleka czekoladowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    kakao 2 łyżki
    migdały tarte posypujemy śliwki 4 łyżki
    Dodatkowo:
    ok. 300 g śliwek bez pestek
    cukier puder do udekorowania ciasta
    cukier truskawkowy 4 łyżki do posypania śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. Rozpuściłam margarynę i dodałam do zmiksowanych jaj. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodawałam partiami i miksowałam . Dodałam ocet balsamiczny na końcu. Podzieliłam ciasto na połowę. Jedną cześć przelałam do formy wysmarowanej margaryną i posypana mąką .
  • Ciasto ze śliwkami 2. Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki . Układałam na jasnym cieście na całej powierzchni ( śliwki były kwaśne posypałam je cukrem truskawkowym i tartymi migdałami.
  • Ciasto ze śliwkami 3. Do drugiej cześć ciasta dolałam mleko czekoladowe i 2 łyżki kakao wymieszałam i wylałam ciasto na śliwki. Piekłam 60 minut w 170 stopniach.
  • Ciasto ze śliwkami 4. Po upieczeniu i ostudzeniu posypałam cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować