Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksowałam jaja z cukrem na puch. Rozpuściłam margarynę i dodałam do zmiksowanych jaj. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodawałam partiami i miksowałam . Dodałam ocet balsamiczny na końcu. Podzieliłam ciasto na połowę. Jedną cześć przelałam do formy wysmarowanej margaryną i posypana mąką .
2.Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki . Układałam na jasnym cieście na całej powierzchni ( śliwki były kwaśne posypałam je cukrem truskawkowym i tartymi migdałami.
3.Do drugiej cześć ciasta dolałam mleko czekoladowe i 2 łyżki kakao wymieszałam i wylałam ciasto na śliwki. Piekłam 60 minut w 170 stopniach.
4.Po upieczeniu i ostudzeniu posypałam cukrem pudrem .
Komentarze