Ciasto śliwkowe

5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Polecam szybkie i łatwe a zarazem pyszne ciasto ze śliwkami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 margaryna Kasia
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżki cukru
    1/4 szklanki śmietany
    1 kg śliwek
    1 budyń waniliowy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1n6lbfk 1. Na stolnicę przesiać mąkę , wymieszać z margaryną. Dodać 3 łyżki cukru, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Pozostawić na około 1 godz w lodówce
  • image-0lj2f7o 2. Przygotować formę o wym . 32 x20 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta rozwałkować wyłożyć na formę
  • image-0a668on 3. Śliwki opłukać , usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście
  • image-0xupawv 4. Białka ubić z 2 łyżkami cukru na puszysto, dodać budyń , wymieszać, wylać na śliwki.
  • image-0pdwlw8 5. Drugą połowę ciasta zetrzeć na tartce , przykryć pianę z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować