Ciasto śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiać mąkę , wymieszać z margaryną. Dodać 3 łyżki cukru, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Pozostawić na około 1 godz w lodówce
2.Przygotować formę o wym . 32 x20 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę ciasta rozwałkować wyłożyć na formę
3.Śliwki opłukać , usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na cieście
4.Białka ubić z 2 łyżkami cukru na puszysto, dodać budyń , wymieszać, wylać na śliwki.
5.Drugą połowę ciasta zetrzeć na tartce , przykryć pianę z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 35 min.
Komentarze