Ciasto serowo-drożdżowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski wsypać 1 szklankę mąki, dodać szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w połowie mleka, dodać łyżeczkę cukru, wlać do mąki, delikatnie przemieszać, odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, rozkłócone jajka, pozostały cukier oraz masło z mlekiem, wyrobić jednolite, gładkie ciasto- ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Podczas ucierania dodawać po 1 żółtku. Do utartej masy dodać ser, kilka kropli olejku oraz budyń, całość dokładnie utrzeć. Białka wcześniej schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na jednolitą masę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek na długość blaszki. Rozwałkować na prostokąt, w środek ułożyć łyżeczką masę kajmakową, zwinąć w rulon, ułożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni 60 minut.
Po wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, następnie posypać delikatnie wiórkami kokosowymi. Schłodzić.
Komentarze