Ciasto ryżowe z bitą śmietaną na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże, cukier, sól i jajko wsypać do miski. Mleko delikatnie podgrzać, masło roztopić, dodać do mąki. Zarobić ciasto drożdżowe i zostawić, by podwoiło swoją objętość.
2.Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać ryż, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż wchłonie całe mleko. Ugotowany ryż przestudzić. Do przestudzonego ryżu dodać ubite jajka oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
3.Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na wielkość formy /24 cm/, nakłuć widelcem i zostawić na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
4.Na ciasto drożdżowe wyłożyć nadzienie ryżowe. Piec ok 30 min w 190 stopniach.
5.Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
6.Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem, wyłożyć na ciasto ryżowe.
Komentarze