Ciasto ryżowe z bitą śmietaną na drożdżowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo popularne ciasto na Holandii. Ciekawe połączenie ciasta drożdżowego, ryżowego nadzienia i bitej śmietany.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g mąki
    7 g suchych drożdży
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    70 ml mleka
    30 g masła

    Nadzienie:

    700 ml mleka
    120 g ryżu na mleko /lub do risotto/
    100 g cukru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 jaja

    Wierzch:

    200 g śmietany 30%
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 śmietanfix
    czekolada gorzka starta na dużych oczkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto ryżowe z bitą śmietaną na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, cukier, sól i jajko wsypać do miski. Mleko delikatnie podgrzać, masło roztopić, dodać do mąki. Zarobić ciasto drożdżowe i zostawić, by podwoiło swoją objętość.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać ryż, zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż wchłonie całe mleko. Ugotowany ryż przestudzić. Do przestudzonego ryżu dodać ubite jajka oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • 3. Ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na wielkość formy /24 cm/, nakłuć widelcem i zostawić na chwilę do ponownego wyrośnięcia.
  • 4. Na ciasto drożdżowe wyłożyć nadzienie ryżowe. Piec ok 30 min w 190 stopniach.
  • 5. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
  • 6. Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem, wyłożyć na ciasto ryżowe.
  • 7. Posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować