ciasto ze śliwkami na krucho-drożdżowym spodzie

4.5 (161 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto piekłam na dużej blaszce 24x36cm i wyszło niskie, jeśli wolicie wyższe to można użyć mniejszej blaszki.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    450g mąki
    1/2 kostki zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
    110g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30g drożdży
    4 żółtka
    2 łyżki lodowatej wody

    masa śmietanowa:
    200 ml śmietany kremówki
    2 jajka
    40g cukru
    20g mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z 1 cytryny

    ok.1,5 kg śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ze śliwkami Ciasto

Ciasto ze śliwkami na krucho-drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto; jeżeli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody więcej. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Składniki masy śmietankowej dokładnie ze sobą łączymy.
  • 3. Śliwki przekrawamy na pół i kroimy w paski, rozkładając je na cieście. Następnie delikatnie wylewamy na ciasto masę śmietankową.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować