Ciasto na herbatnikach, bez pieczenia, z dodatkiem bitej śmietany i truskawek .
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
400 g herbatników (petit beurre, z ząbkami)
200 g masła (miękkiego)
ok. 300 g truskawek
500 ml śmietanki 36% z kartonika (b. zimnej)
4 łyżki cukru pudru
1 op. śmietan-fix
150 g wiórków kokosowych
Ciasto raffaello z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń
1.Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy.
2. Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Zagotować co chwilę mieszając.
3. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch). Miskę z budyniem można schładzać w garnku z zimną wodą.
Krem budyniowy
1. Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.
Przełożenie
1. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 2 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu.
2. Na ostatniej warstwie kremu położyć pokrojone na plasterki truskawki. Ubić śmietankę 36% z cukrem pudrem na sztywny krem, na koniec zmiksować z fix-em. Wyłożyć na truskawki i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce bez przykrycia. Udekorować resztą truskawek.
Komentarze