Ciasto Raffaello malinowe na herbatnikach z kremem ajerkoniakowym i wiórkami kokosowymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne sezonowe ciasto. Składane do kawy czy herbaty na świeżym powietrzu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    - 3 żółtka
    - 2,5 szklanki mleka
    - 2 budynie waniliowe
    - 1 cukier waniliowy
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 25 dag margaryny ,,Palma''/ ,, Kasia ''
    - 15 dag wiórek kokosowych
    - 1/4 szklanki ajerkoniaku
    - 1 szklanka malin

    Dodatkowo:
    - 60 herbatników
    - 5 dag wiórek kokosowych do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto raffaello malinowe na herbatnikach z kremem ajerkoniakowym i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy.
  • 2. Krem: Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i ucieramy na puszysty krem. Do połowy dodajemy roztarte maliny i miksujemy.
  • 3. Składanie: Składamy ciasto od dołu
    - herbatniki
    - krem malinowy
    - herbatniki
    - krem ajerkoniakowy
    - biszkopt
    - krem malinowy
    - herbatniki
    - krem ajerkoniakowy
    - herbatniki
    - cienka warstwa kremu ajerkoniakowego
    - wiórki kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Herbatniki Kokos Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować