REKLAMA

Ciasto - Rafaello

wyświetlono: 2020 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Pyszne ciasto na bazie biszkoptów z delikatną masą kokosową z alkoholem, całość zwieńczona prażonym kokosem. To gratka dla wielbicieli ciast kokosowych z procentem :) Idealne kremowe ciasto na każdą okazję.

opublikowany: 13.10.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2,5 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    szklanka cukru
    250 g masła 82%
    100 g kokosu

    Dodatkowo:
    100 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki czystej wódki
Ocena:

(średnia 4.5 z 152 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a następnie żółtka. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt upiec w formie 24*24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.


    Masa - W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtka i obydwie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. na gotujące się mleko, mieszając, wlać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować budyń.

    Masło utrzeć na puch i , cały czas mieszając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodać kokos oraz alkohol i dokładnie wymieszać. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.

    Ciasto przełożyć, na wierzchu rozprowadzić odrobinę masy i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: swibek swibek

Rafaello - ciasto bez pieczenia

Rewelacyjne ciasto na szybko.. :) Smakuje wyśmienicie i chce się go jeść.. i jeść.. i jeść..

kategoria: Ciasta Desery rafaello opublikowany: 06.03.2012 | wyświetlono: 122336 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Teodorka Teodorka

Ciasto rafaello

Ciasto które wprost rozpływa się w ustach.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 05.09.2014 | wyświetlono: 26898 Książki kucharskie: 61 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE