Pyszne ciasto na bazie biszkoptów z delikatną masą kokosową z alkoholem, całość zwieńczona prażonym kokosem. To gratka dla wielbicieli ciast kokosowych z procentem :) Idealne kremowe ciasto na każdą okazję.
Ciasto - rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a następnie żółtka. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt upiec w formie 24*24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.
Masa - W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtka i obydwie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. na gotujące się mleko, mieszając, wlać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować budyń.
Masło utrzeć na puch i , cały czas mieszając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodać kokos oraz alkohol i dokładnie wymieszać. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Ciasto przełożyć, na wierzchu rozprowadzić odrobinę masy i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Komentarze