Ciasto - Rafaello

4.5 (153 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto na bazie biszkoptów z delikatną masą kokosową z alkoholem, całość zwieńczona prażonym kokosem. To gratka dla wielbicieli ciast kokosowych z procentem :) Idealne kremowe ciasto na każdą okazję.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2,5 szklanki mleka
    2 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    szklanka cukru
    250 g masła 82%
    100 g kokosu

    Dodatkowo:
    100 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki czystej wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Rafaello Alkohole

Ciasto - rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a następnie żółtka. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt upiec w formie 24*24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.


    Masa - W połowie szklanki mleka roztrzepać żółtka i obydwie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. na gotujące się mleko, mieszając, wlać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować budyń.

    Masło utrzeć na puch i , cały czas mieszając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodać kokos oraz alkohol i dokładnie wymieszać. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.

    Ciasto przełożyć, na wierzchu rozprowadzić odrobinę masy i posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować