Ciasto pyszotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik.
CIASTO-mąkę posiekać z margaryną,dodać cukier i żółtka.W śmietanie rozpuścić proszek i amoniak-gdy wyrośnie dodać do mąki.Zarobić i podzielić ciasto na dwie części.Blachę o wymiarach 22/37 wyłożyć papierem.Ciasto rozwałkować i posmarować cienko powidłem.
Z 4 białek ubić pianę z 10 dkg cukru pudru. Pianę wyłożyć na powidło i na to orzechy.Piec ok 20 min w temp.180 stopni.
2.KREM-mleko wlać do garnka < trochę odlać do szklanki>dodać cukier waniliowy i cukier kryształ -zagotować.Do gotującego się mleka wlać resztę mąki rozmieszaną z żółtkami i mąką ziemniaczaną,mieszać energicznie .Odstawić do wystygnięcia.Zimny krem połączyć z masłem.
3.Ciasto przełożyć kremem i odstawić do "zastygnięcia" < nie wkładać do lodówki,żeby nie było twarde>
Komentarze