PYSZOTKA

4.5 (140 ocen)

  • 55 min

Dawno już nie robiłam tego ciasta, ale wyszło pyszne

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto
    40 dag maki
    16 dag cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    10 dag margaryny
    powidła śliwkowe
    75 dag orzechów
    PIANA Z BIAŁEK
    4 białka
    20 dag cukru
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    MASA
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    łyżka maki pszennej
    łyżka maki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z maki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia, margaryny i śmietany wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na blachy posmarować powidłami. Na wierzch dać pianę ubitą z 2 białek, 10 dag cukru, 1/5 łyżki maki ziemniaczanej (to jest na jedno ciasto na drugie ta sama proporcja) Pianę wyłożyć na placki z posiekanymi orzechami. Piec do zrumienienia. Zimne przełożyć kremem.
  • 2. MASA:
    Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 0,5 szklance mleka rozrobić mąki i żółtka wlać na gotujące ,mleko. Ostudzić. Margarynę rozmiksować i dodawać po łyżce masy. Przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować