Ciasto pszenno - żytnie z truskawkami i kokosową kruszonką

2 (1 ocen)

  • 40 min

Ciasto na lato

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej ( u mnie typ 720 )
    150 g margaryny
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki mleka
    1/2 kg truskawek

    Kruszonka:
    50 g mąki żytniej
    50 g mąki pszennej
    50 g wiórków kokosowych + 1 łyżka do posypania
    100 g cukru drobnego cukru do wypieków
    100 g zimnego masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Ciasto pszenno - żytnie z truskawkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, żeby utworzyły się grudki ( mniejsze lub większe wg potrzeb ) i na czas przygotowania ciasta wstawić do lodówki.
    Margarynę rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Jajka dokładnie zmiksować z cukrem. Wymieszać ze sobą obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski z masą jajeczną. Wlać mleko i całość krótko zmiksować. Stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz cały czas miksując, również niezbyt długo - do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do ciasta o wym. 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Truskawki odszypułkować, umyć, przekrajać na pół. Do małej miseczki wsypać łyżkę mąki pszennej i połówki owoców zanurzać delikatnie w mące, następnie kłaść na ciasto ( owoce nie będą się tak zapadały do środka ). Truskawki posypać kruszonką. Na kruszonkę dodatkowo rozsypać łyżka wiórków. Piec w temp. 175°C około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować