Ciasto:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej ( u mnie typ 720 )
150 g margaryny
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
1/2 kg truskawek
Kruszonka:
50 g mąki żytniej
50 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych + 1 łyżka do posypania
100 g cukru drobnego cukru do wypieków
100 g zimnego masła lub margaryny
Ciasto pszenno - żytnie z truskawkami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść, żeby utworzyły się grudki ( mniejsze lub większe wg potrzeb ) i na czas przygotowania ciasta wstawić do lodówki.
Margarynę rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Jajka dokładnie zmiksować z cukrem. Wymieszać ze sobą obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski z masą jajeczną. Wlać mleko i całość krótko zmiksować. Stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz cały czas miksując, również niezbyt długo - do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę do ciasta o wym. 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Truskawki odszypułkować, umyć, przekrajać na pół. Do małej miseczki wsypać łyżkę mąki pszennej i połówki owoców zanurzać delikatnie w mące, następnie kłaść na ciasto ( owoce nie będą się tak zapadały do środka ). Truskawki posypać kruszonką. Na kruszonkę dodatkowo rozsypać łyżka wiórków. Piec w temp. 175°C około 45 minut.
Komentarze