Składniki na ciasto:
Mąka pszenna 25 dag
Masło 8 dag
Cukier 4 dag
Jajko 1 szt.
Kwaśna śmietana 2-3 łyżki
Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Składniki na nadzienie jabłkowe:
Jabłka złota reneta ½ kg
Cynamon mielony ½ łyżeczki
Cukier do jabłek 2 łyżki
Tłuszcz do formy
Ciasto półkruche z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie nadzienia jabłkowego:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać dwie łyżki cukru, cynamon i dobrze wymieszać.
Wykonanie placka:
Z podanych składników zgnieść ciasto, odłożyć na chwilę żeby odpoczęło, po czym podzielić na dwie równe części. Formę o wymiarach 18x27 wysmarować tłuszczem. Połowę ciasta rozwałkować dosyć grubo i przenieść na wałku na blachę. Wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać i nakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta i lekko nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placka możemy go posypać cukrem pudrem i podawać lecz nie koniecznie.
Komentarze