Ciasto półkruche z jabłkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Staropolski przepis na smaczny jabłecznik.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Mąka pszenna 25 dag
    Masło 8 dag
    Cukier 4 dag
    Jajko 1 szt.
    Kwaśna śmietana 2-3 łyżki
    Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    Składniki na nadzienie jabłkowe:
    Jabłka złota reneta ½ kg
    Cynamon mielony ½ łyżeczki
    Cukier do jabłek 2 łyżki
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto półkruche z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie nadzienia jabłkowego:
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać dwie łyżki cukru, cynamon i dobrze wymieszać.
    Wykonanie placka:
    Z podanych składników zgnieść ciasto, odłożyć na chwilę żeby odpoczęło, po czym podzielić na dwie równe części. Formę o wymiarach 18x27 wysmarować tłuszczem. Połowę ciasta rozwałkować dosyć grubo i przenieść na wałku na blachę. Wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać i nakryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta i lekko nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placka możemy go posypać cukrem pudrem i podawać lecz nie koniecznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować