Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto o porowatej konsystencji, lekko wilgotne. Placek twarogowy z dodatkiem piwa smakowego, płatków żytnich i orzechów w karmelu, słodzone natomiast cukrem trzcinowym. Sposób na słodkie co nieco bez większego wysiłku. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    2 szklanki płatków pełnoziarnistych żytnich błyskawicznych
    1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
    500 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    5 jajek
    2/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 szklanka piwa z limonką Radler 2% alkoholu
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
    2 łyżeczki sody
    300 g orzechów ziemnych w karmelu

    Lukier:
    7 łyżek cukru trzcinowego
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Piwa

Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem 1. Twaróg, jajka, olej, 1 szklankę cukru, aromat oraz sodę utrzeć.
  • Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem 2. Wlać piwo i wymieszać. Wsypać płatki i ponownie wymieszać, po czym dosypać mąkę – wymieszać.
  • Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem 3. Do masy dołożyć orzechy i całość ponownie wymieszać.
  • Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem 4. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem 5. Piec 60 – 70 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem 6. Składniki lukru gotować ok. 7 – 10 min.
  • Ciasto pijany twarogowiec z orzechami i lukrem 7. Ciepły lukier rozsmarować na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować