Leniwa drożdżówka jest chyba znana większości z nas. Proponowany wypiek to nieco zmodyfikowana wersja ciasta drożdżowego bez wyrabiania - łatwy i bardzo smaczny. Polecam!
Ciasto pijany leniwiec z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie dużego, wysokiego naczynia rozłożyć pokruszone drożdże. Równomiernie posypać je cukrem, całość polać oliwą, następnie piwem i rozbełtanymi jajkami. Wierzch równomiernie posypać mąką. Naczynie przykryć i pozostawić w temp. pokojowej na całą noc (bądź od rana do wieczora). Do pracującego ciasta wsypać kawę i dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Składniki przeznaczone na kruszonkę zanieść, następnie wyłożyć skrawki masy na ciasto drożdżowe.
Komentarze