Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto twarogowe z dodatkiem daktyli. Ciekawą formą wykończenia wypieku jest lukier kawowy.
Składniki:
Ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
500 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
4 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
2/3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku cytrynowym (na ½ L mleka każde)
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
250 g daktyli bez pestek
Ciasto twarogowe z daktylami i kawowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg utrzeć z dodatkiem cukru, jajek, oleju, mleka i proszku do pieczenia. Wsypać oba opakowania proszku budyniowego i wymieszać. Na końcu dodać mąkę i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch wyłożyć całymi daktylami.
2.Piec ok. 60 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
3.Składniki przeznaczone na lukier gotować 5 min.
4.Lekko wystudzić, po czym lukier wyłożyć na wierzch ciasta.
Komentarze