Ciasto twarogowe z daktylami i kawowym lukrem

0 (0 ocen)

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto twarogowe z dodatkiem daktyli. Ciekawą formą wykończenia wypieku jest lukier kawowy.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    500 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
    4 jajka
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2/3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku cytrynowym (na ½ L mleka każde)
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
    250 g daktyli bez pestek

    Lukier:
    5 łyżek wody
    6 łyżek cukru
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulat)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Kawy

Ciasto twarogowe z daktylami i kawowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto twarogowe z daktylami i kawowym lukrem 1. Twaróg utrzeć z dodatkiem cukru, jajek, oleju, mleka i proszku do pieczenia. Wsypać oba opakowania proszku budyniowego i wymieszać. Na końcu dodać mąkę i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch wyłożyć całymi daktylami.
  • Ciasto twarogowe z daktylami i kawowym lukrem 2. Piec ok. 60 min (180 st. C). Ciasto wystudzić.
  • Ciasto twarogowe z daktylami i kawowym lukrem 3. Składniki przeznaczone na lukier gotować 5 min.
  • Ciasto twarogowe z daktylami i kawowym lukrem 4. Lekko wystudzić, po czym lukier wyłożyć na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować