Ciasto - pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dalej ubijając wsypać cukier i żółtka. Wyłączyć mikser. Dodać przesiana przez sitko mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłożyć na blachę (25cmx36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
2.Masa: Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Dodać cukier puder, kakao, garść rodzynek i alkohol. Utrzeć. ½ biszkopta pokroić i wymieszać z masą. Wyłożyć na biszkopt skropiony wódką.
3.Polewa: Margarynę rozpuścić. Wsypać cukier, mąkę, kakao. Dobrze wymieszać. Dołożyć gorące mleko. Chwilę ucierać. Gdy zgęstnieje wylać na masę.
Komentarze