Ciasto Pijak

4.5 (188 ocen)

  • 40 min

Ciasto idealne na spotkania w gronie przyjaciół - pyszne, lekkie z alkoholową nutą, polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    4 duże jaja
    5 kopiastych łyżek mąki
    5 płaskich łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    5 ml olejku migdałowego
    10 g cukru z wanilią
    granatowy barwnik spożywczy ( możecie pominąć )
    szczypta soli

    opakowanie kremu do tortów o smaku waniliowym
    mleko 300 ml

    Polewa:

    50 g gorzkiej czekolady
    25 g masła
    50 ml mleka
    2 łyżki cukru
    Poncz:

    250 ml soku jabłkowego
    100 ml wódki
    Dodatkowo:

    4 połówki brzoskwiń z syropu
    250 g dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
    6 okrągłych biszkoptów
    4 łyżki płatków migdałowych
    kilka rodzynek lub żurawin
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Alkohole

Ciasto pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Gdy będzie błyszcząca dodajemy cukry . Dodajemy po żółtku miksując do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem dodajemy do masy jajecznej wraz z olejkiem stopniowo mieszając łyżką. Na końcu dodajemy barwnik ( możemy pominąć barwienie ciasta). Pieczemy biszkopt w formie, z dnem obłożonym papierem do pieczenia, w 180 stopniach, bez termoobiegu, 20 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na 20 minut, po czym możemy uchylić drzwiczki. Odstawiamy do wystudzenia
  • ciasto pijak 2. Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Polewa: W mleku rozpuszczamy cukier, czekoladę i masło. Gdy się zagotują odstawiamy do przestudzenia. Składniki ponczu mieszamy.
  • ciasto pijak 3. Biszkopt kroimy na pół.
    Spód nasączamy 1/3 ilością ponczu.
    Smarujemy 1/2 ilości dżemu.
    Rozkładamy pokrojone w plastry brzoskwinie, pokrywamy je kremem i drugim biszkoptem.
    Ponawiamy nasączanie, tym razem 1/2 ilości alkoholu, w reszcie nasączamy biszkopty.
    Wierzch smarujemy resztą dżemu, układamy nasączone biszkopty, polewamy je polewą czekoladową.
    Dekorujemy płatkami i rodzynkami lub żurawiną.

Porady

. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Alkohol Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować