1.Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Gdy będzie błyszcząca dodajemy cukry . Dodajemy po żółtku miksując do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem dodajemy do masy jajecznej wraz z olejkiem stopniowo mieszając łyżką. Na końcu dodajemy barwnik ( możemy pominąć barwienie ciasta). Pieczemy biszkopt w formie, z dnem obłożonym papierem do pieczenia, w 180 stopniach, bez termoobiegu, 20 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na 20 minut, po czym możemy uchylić drzwiczki. Odstawiamy do wystudzenia
2.Krem przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Polewa: W mleku rozpuszczamy cukier, czekoladę i masło. Gdy się zagotują odstawiamy do przestudzenia. Składniki ponczu mieszamy.
3.Biszkopt kroimy na pół.
Spód nasączamy 1/3 ilością ponczu.
Smarujemy 1/2 ilości dżemu.
Rozkładamy pokrojone w plastry brzoskwinie, pokrywamy je kremem i drugim biszkoptem.
Ponawiamy nasączanie, tym razem 1/2 ilości alkoholu, w reszcie nasączamy biszkopty.
Wierzch smarujemy resztą dżemu, układamy nasączone biszkopty, polewamy je polewą czekoladową.
Dekorujemy płatkami i rodzynkami lub żurawiną.
Porady
. Najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi.
Komentarze