Ciasto "Bananek"

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na to pyszne ciasto jest w mojej rodzinie od lat. Jest to dla mnie jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam to ciasto nie tylko na różne okazje, ale i bez okazji.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na biszkopt (34cm x 22,5cm):
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - szczypta soli

    Masa bananowa:
    - 3 żółtka
    - 20dag masła
    - 4 łyżki cukru
    - 1/2kg bananów (około 5 bananów)
    - 1 galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    - 2 galaretki agrestowe
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Ciasto "bananek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żółtka ubite z cukrem 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie wlać żółtka i zmiksować. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20minut w 180 stopniach. Przestudzić.
  • Masa bananowa 2. Masa bananowa:
    Żółtka ubić z cukrem do białości. Masło utrzeć na puszystą masę i dalej ucierając dodać ubite z cukrem żółtka. Banany obrać, pokroić, a następnie zmiksować (ja użyłam widelca). Dodać do masy i utrzeć. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Przestudzić. Tężejącą dodać do masy. Utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt.
  • 3. 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 900ml gorącej wody. Tężejące wyłożyć na masę bananową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawać schłodzone. Smacznego.

Porady

Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od rozpuszczenia galaretek. To przyspieszy pracę :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Masa Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować