Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na połowę, rozwałkowujemy i dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 25x35. Placki smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i posypujemy zmielonymi orzechami.
Piana: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, dzielimy na połowę i rozsmarowujemy na plackach, posypujemy rodzynkami, kokosem i płatkami migdałowymi. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krem: odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie mąki, żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.
Przekładamy : na jeden placek wykładamy krem, rozsmarowujemy i przekładamy drugim plackiem.
Komentarze