Ciasto Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasto, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dkg mąki pszennej
    20 dkg margaryny
    10 dkg cukru pudru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 18 %

    dżem z czarnej porzeczki
    pół szklanki orzechów włoskich

    Piana:
    4 białka
    15 dkg cukru pudru

    rodzynki
    kokos
    płatki migdałowe

    Krem:
    2 szklanki mleka
    pół szklanki cukry
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    20 dkg masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Dżemy

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Pani Walewska 1. Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na połowę, rozwałkowujemy i dajemy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia o wymiarach 25x35. Placki smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i posypujemy zmielonymi orzechami.

    Piana: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, dzielimy na połowę i rozsmarowujemy na plackach, posypujemy rodzynkami, kokosem i płatkami migdałowymi. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

    Krem: odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie mąki, żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.

    Przekładamy : na jeden placek wykładamy krem, rozsmarowujemy i przekładamy drugim plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Płatki Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować