Ciasto "palce lizać"

4.46 (196 ocen)

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne !

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    5 jaj
    5 łyżek mąki
    5 łyżeczek cukru
    1/2 proszku do pieczenia
    Masa
    5 żółtek
    3 łyżki mąki
    pół litra mleka
    3/4 szklanki cukru
    15 dag masła
    Piana
    5 białek
    1 1/2 łyżki żelatyny
    3/4 szklanki cukru
    pół łyżeczki kwasku cytrynowego
    Polewa czekoladowa:
    100g masła lub margaryny
    50g kakao
    120g cukru pudru
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "palce lizać" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce o wym. 25 x 30.
    Masa:
    Żółtka wymieszać z mąką cukrem i mlekiem i stale mieszając ugotować budyń.Wystudzony dodawać do utartego masła.
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Białka ubić,pod koniec ubijania dodać cukier i kwasek cytrynowy.Następnie dodać ostudzoną żelatynę i od razu wyłożyć na ciasto. Polać polewą
    Polewa:
    Masło (lub margarynę) roztopić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować. (Gdyby polewa była jeszcze za gęsta, dodać odrobinę mleka) Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować